Naturen som treningsarena

Hvem trenger fancy treningsapparater, løpemøller med pulsmåler og dyre, månedlige treningskort? Treningsstudioer er vel og bra, og kan by på mye flott utstyr og god hjelp for den som trenger det, men de aller fleste nordmenn kan få all den trimmen de trenger ved å se ut vinduet. Guds frie natur er det ultimate treningsstudio. Her kan en gjennomsnittlig hobbyutøver oppnå like gode resultat som man kan på en dyr og velutstyrt gym. Best av alt, det er helt gratis!

Kardio

Målet med kardiotrening er å øke kroppens evne til å frakte oksygen og blod til musklene. Eller på godt norsk, økt utholdenhet. Kan du tenke deg en bedre plass å øke eget oksygenopptak enn ute i naturen? Friskere luft finner du ikke. Med naturen som treningsstudio kan du tgjøre nesten nøyaktig de samme kardioøvelsene som på gymmen. Enkleste form for trening er naturlig nok spasering, jogging, eller løping for dem som er i form til det. Ingen av disse krever spesielt utstyr eller noe som helst opplæring. Det er dog absolutt å anbefale at man beveger seg i ulendt terreng, og ikke bare på asfalt. Løping og rask gange på asfalt er utrolig tungt for ledd som ankler, og kne spesielt. Om din eneste mulighet er asfalt, er det å anbefale at man går til innkjøp av løpesko med ekstra god støtdemping. Kan man finne seg en skogssti eller grusvei er det å anbefale. Ikke bare begrenser man potensielle skader på ankler og knær, men man får en utrolig god workout for hele kroppen. Ved å trene i ulendt terreng bruker man store muskelgrupper som brenner mye fett, og kroppen tvinges til å bruke muskelgrupper man ikke bruker til vanlig. Husk, jo hardere du trener de store muskelgruppene, jo mer fett brenner de også etter trening. Løping, eller rask gange for den del, er ikke for alle. Mange finner det kjedelig, andre finner det tungt grunnet skader, eller ømme ledd. For de som ikke liker gange eller løping, er sykling en flott øvelse. Sykling gir ofte mindre press på ømme ledd og byr på mye mer action enn ved gåing. Mange finner sykling oppløftende, da man kan tilbakelegge store avstander på kort tid. Motivasjon er alpha omega når det kommer til trening, så finn en gren du liker.

Styrke i ben og armer

Styrketrening er like viktig som kardio om du ønsker å oppnå gode resultatet. Styrketrening er ofte forbundet med store svette menn på gymmen, som alle løfter mye mer enn man selv klarer. Spesielt menn kan finne frivektsavdelingen på gymmen litt skremmende, og rett og slett demotiverende. Men frykt ikke, naturen er her for deg. Du kan oppnå enorme resultater med hjelp av noen enkle rekvisitter. Styrketrening handler om to ting; tunge løft og mange repetisjoner. Men det er ingen som sier at man må løfte perfekt utformede manualer for å få effekt. La oss begynne med de tre vanligste styrkeøvelse vi alle kjenner fra gymtimen på barneskolen. Situps, pushups og knebøy.

Alle disse klassikerne kan utføres i naturen. Situps trenger du bare en flat flate for å utføre og det samme gjelder for pushups. Ønsker man å øke innsatsen litt er det bare å finne seg en slakk bakke eller en stor og relativt flat stein. Når det kommer til knebøy, er det en av de aller beste øvelsene man kan gjennomføre, da den trener flere store muskelgrupper. Ønsker man mer trykk er det bare å finne seg en stein, eller et dødt tre. Fordelene med å bruke det man finner i naturen er at man bruker flere muskelgrupper enn på gymmen da man hele tiden må balansere både egen kroppsvekt, samt den ekstra vekten man finner i naturen. Med andre ord, alle styrkeøvelser man gjør ute i det fri er fantastisk kjernetrening. Når du først har funnet deg til rette i naturen og har funnet deg en fin plass å trene, kan du utvide repertoire med flere øvelser. Ta med deg et tau neste gang, spenn det fast rundt livet og binn en stein eller et dødt tre i andre enden. Finn deg så en passe bratt bakke og kjør ben og magemuskler til de hyler etter fett og oksygen.