Gode tips for kostholdsendring

Slanking og endring av kostholdsvaner er for mange like krevende som å slutte å røyke eller gi opp snusen man har hatt under leppa i mange år. Mange føler et utrolig stort press fra samfunnet rundt seg. Vi skal alle spise sunt og trene fire ganger i uken. Gjør vi ikke det, er vi liksom ikke perfekt nok, vi er ikke gode nok som mennesker. Faktum er at de aller fleste vil i løpet av livet slite med overvekt. Det er helt naturlig. Vi mennesker er sosiale dyr og elsker å kose oss med god mat og drikke. Utfordringen ligger i å balansere inntak av god mat og drikke med jevnlig aktivitet. Jo mer aktiv man er, jo mer kan man spise. Enkelt, ikke sant? Vel, på papiret høres det enkelt ut, men virkeligheten er for mange en annen. Ønsker man å legge om kostholdet sitt må man først forstå hvilke utfordringer man kommer til å møte. Forskere har identifisert tre sentrale punkt som er avgjørende for å lykkes med kostholdsendringer.

Selvdisiplin

Selvdisiplin kan ses på både som en tilrettelegger og barriere for å lykkes med å endre kostholdet. For enkelte er selvdisiplin enkelt og det er alt man trenger for å lykkes. For andre kan selvdisiplin være med på å motarbeide målet. Ønsker man å legge om kostholdet må man være ærlig med seg selv. Man kommer til å gå på en smell, eller fem. Det er helt naturlig. Når smellen kommer må man ikke skylde på for dårlig selvdisiplin. Man trenger det man har av selvdisiplin og man må ikke være for harde med seg selv. Godta smellen og gå videre. Vi gjør alle feil. Det er det som gjør oss menneskelig. Stol på at selvdisiplinen kommer til å få deg gjennom dette.

Kunnskap

Kunnskap er makt sies det, og ønsker man å lykkes med kostholdsendringer trenger man all den makt man kan samle. De fleste av oss vet hvilken type mat vi bør holde oss unna, men vet for lite om hvorfor og hvordan. Hvordan virker for eksempel de ulike mattypene og næringsstoffene på blodsukkeret, hvor stor er forekomsten av diabetes og hvilke effekter kan diabetes ha for den enkelte. Økt forståelse for hva fiber er, hvordan fiber påvirker kroppen og hvilke matvarer som er rike på fiber, er også kunnskap man trenger for å oppnå effekt av kostholdsendringer. Mange sunne matvarer inneholder mange antioksidanter, vitaminer eller sunt fett, men de kan samtidig være utrolig energitette. Dersom vekttap er målet, vil et stort inntak av slike matvarer gjøre vektnedgang nesten umulig. Snakk med legen din eller ta deg en tur på biblioteket. Styr unna de mest fancy kokebøkene, som alle er skrevet for å fortelle folk hva de ønsker å høre. Utdann deg selv og målet er mye nærmere enn du tror.

Stress

De fleste som skal legge om kostholdet opplever at det er utfordrende å gjøre gode valg i en stressende hverdag. Man må hele tiden ta hensyn til både egen og andres dagsplan både på jobb og hjemme. I forhold til tidsklemma og hverdagsstress, vil bevisstgjøring og planlegging være en nøkkel for å klare å gjennomføre endringene. Gjennom å analysere hvor ens fallgruver er, vil det bli lettere å legge en plan for hvordan man skal håndtere vanskelige og stressende situasjoner i hverdagen. Gjennom å fokusere på planlegging, vil man også i større grad kunne unngå en del av utfordringene i hverdagen. Har man for eksempel planlagt hele ukemenyen og handlet inn alle varer man trenger, vil det være mer sannsynlig at en holder seg til planen og ikke stopper innom butikken på vei hjem.