Tips til god løpeteknikk

Tren smartere, ikke hardere

Vi kan alle drømme om å være en av disse supermenneskene, som spretter ut av sengen hver dag kl. 05.00, og er på gymmen 30 minutter før de åpner dørene. Eller vi kan være realistiske og innse at vi trenger søvn, for sist vi så oss selv i speilet stod det ikke en stor S på brystet vårt. Skal man trene og komme inn i en god rytme hvor trening er noe man gleder seg til, må man legge en plan. Man må være litt smart, og man må tenke gjennom hva man faktisk har mulighet til å ofre for treningens skyld. Det er ikke slik at man ikke kan oppnå gode resultater selv om man ikke har mulighet til å være på gymmen 3 timer 6 dager i uken. Tvert i mot. Med litt planlegging og smarte treningsøkter kan man oppnå synlige resultater med langt mindre innsats.

Drømmeuken

Sett deg ned med penn og papir og list opp hvordan din drømmeuke ser ut. Sett opp tidspunkter og hva slags trening du ønsker å bedrive. Det ser sikkert fint ut på papiret, og holder du deg til den planen er nok drømmekroppen bare noen måneder unna. Men nå skal du se over planen din igjen og være helt ærlig og realistisk med deg selv. Møt deg selv på halvveien mellom hvor du drømmer om å være, og hvor du faktisk er i dag. Drømmer du om å trene seks ganger i uka, men trener ingenting i dag? Da er ditt realistiske antall ganger tre. Eller kanskje bør du begynne med to økter i uka. Planlegging er helt avgjørende for hvordan treningen blir gjennomført. Dette skal være en handlingsplan for å prioritere og visualisere målene dine.

Fokuser på det du liker

Det er uendelig mange tips og råd der ute for hvordan man skal trene smartere og oppnå bedre resultater. Problemet med mesteparten av disse rådene er at de er beregnet på personer som er i god form, og som allerede trener ukentlig. Skal man som nybegynner trene smart må man fokusere på de man liker. Ikke legg opp en plan med en rekke øvelser du ikke liker eller føler deg komfortabel med. Ved å fokusere på at treningen du gjør er personlig, basert på hva du liker å trene og dine egne treningsmål, er sannsynligheten for at du lykkes med å komme inn i en ukentlig rytme som passer deg, mye større. Føler man seg vel med treningen kommer man til å fortsette. Mennesker er enkle dyr å glede. Hvis vi liker noe, gjør vi det igjen og igjen. Legger man listen for høyt og sliter seg helt ut, er det lite sannsynlig at man returnerer til gymmen neste uke.

Kosthold

Uansett om du ønsker å bygge muskler eller gå ned i vekt, så kommer du ikke utenom et godt kosthold. Et godt kosthold tilpasset dine mål og aktiviteter er avgjørende for resultatet. Det er ikke noe poeng i å hamre løs på gymmen tre ganger i uken om alle måltid kommer fra Burger King og 7eleven. Et godt kosthold hjelper deg å holde fokus og sikrer at den tiden du legger ned i trening ikke er for gitt. For en strammere og slankere kropp anbefales det blant annet å doble inntaket av grønnsaker. Ønsker du bygge muskler må du få i deg like mye protein i gram som det man veier i kg hver dag. Med andre ord, veier man 80 kilo bør man spise 80 gram protein hver dag. Kutt ut brus, ris, pasta, juice og brød. Få i deg Omega 3 og fett som mettet fett fra f.eks. avokado, olivenolje og nøtter ved alle måltid.

Alle kan drive med treningen. Selv om man er kraftig overvektig eller har helseplager. Det er ingen grunn til å ikke trene, men det er viktig at man er skikkelig dedikert og at man ser helheten i hva man gjør. Det er smart trening. Ikke bare løft vekter for å bli sterkere, men se hele sammenhengen i det du gjør når du trener og hva målet ditt er.