Gjør sukker deg tjukk?

Sukker, det søte deilige stoffet som virker til å ha den unike egenskap til å få alt til å smake bedre. Bare så synd vi ikke trenger noe særlig sukker. Bra for oss er det heller ikke. Forskere og leger har strides i mange år over hvor mye sukker vi bør få i oss, og hvilke sukkerarter vi kan spise mer av enn andre. Nå viser nyere forskning at svært lite av karbohydratene, som sukker og stivelse, vi spiser blir omdannet og lagret som fett. Fantastisk! Endelig en forskningsrapport jeg kan stille meg bak, tenker du. Beklager, men det er ikke riktig så enkelt.

Karbohydrater

Når man spiser karbohydrater, som for eksempel sukker, øker kroppen din forbrenningen av karbohydrat. Det medfører at fett blir mindre etterspurt som energikilde av kroppen. Om du gir kroppen valget mellom sukker og fett, er svaret alltid sukker. Dermed skyver kroppen fettet bakover i køen og sparer på det til en dag den trenger mer energi. Utfordringen er å passe på hvor mye sukker du spiser, og det er ikke så enkelt som det burde være. Sukker er overalt, nesten alle matvarer inneholder sukker. Derfor er løsningen å unngå ferdigprodusert mat. Kjøp rene råvarer og lag maten selv, da har du full kontroll.

Blir du tjukk av sukker?

Man kan ikke bare si; slutt å spis sukker så går du ned i vekt. Det er ikke slik kroppen vår fungerer. Hvis du spiser mer enn det kroppen din trenger, vil du gå opp i vekt. Da spiller det ingen rolle om energien kommer fra karbohydrater, fett eller protein. Så lenge du gir kroppen din mer mat enn den har bruk for, vil den rett og slett lagre overskuddet. Kroppen er smart, skjønner du. Den vet hva den må ha av energi for å kunne komme seg gjennom hverdagen. Alt annet sparer den på i fall du ikke gir den nok mat neste dag, eller du plutselig begynner å være i aktivitet. Da er kroppen klar med lageret sitt. Så tilbake til spørsmålet, blir du feit av sukker? Svaret er nei. Det er ikke sukker som gjør deg feit. Det er hva sukker gjør med kroppen din, og den lavere forbrenningen av karbohydrat som gjør deg feit. Ønsker du å gå ned i vekt bør du så absolutt begrense mengden sukker du får i deg hver dag. Ikke fordi det gjør det tjukk, men fordi det endrer forbrenningen din.

Spis fiber og frukt

Frukt har den unike egenskapen at det kan dempe søtsuget, samtidig som det tilfører kroppen viktige fiber. Du gjør lurt i å spise mat som inneholder fiber i tillegg til karbohydrater. Dette vil i hovedsak si kornprodukter, poteter, frukt og grønnsaker. De gir lite energi i forhold til det sukkerrike mat- og drikkevarer gjør. Ikke bare øker fiber metthetsfølelsen, men kroppen bruker lang tid på å forbrenne fiber, da det gir kroppen små innsprøytninger av energi mange timer etter at du har spist. Dessuten gir fiber deg mange viktige vitaminer, mineraler, sporelementer, for ikke å glemme kostfiber. Fiberholdig mat kan også hjelpe deg med å kontrollere matinntaket ditt, da det er mer mettende enn sukker. Sukker bidrar bare med energi, eller tomme kalorier som man kaller det. Ønsker man å kutte ned på sukkerinntaket er det viktig å ha matvarer som frukt og nøtter lett tilgjengelig. Gå til innkjøp av mindre tupperwareboller, så kan du alltid ta med en liten bolle nøtter og for eksempel noen nydelige blåbær på kontoret.