Øvelser for en sterkere rygg

Løping er en av de absolutt beste formene for trening man kan bedrive. Det er enkelt, billig og gir enorme resultater raskt. Likevel er det mange som vegrer seg for å hoppe i løpeskoene og legge ut på tur. Mange tenker nok at det hele er litt pinlig. Skal man tørre å begi seg ut på veien sammen med de andre som ser ut som de trener til neste OL alle sammen. Er du ikke vant til å løpe, må du ta tiden til hjelp og være tålmodig. Dette gjelder både personer som aldri har løpt før, og personer med tidligere løpeerfaring. Hvis du starter for brått kan du fort få skader og bli fort lei. For at kroppen skal bli vant til løping bør du starte med rask gange for deretter å gradvis øke tempo mot løping. Det norske folk har virkelig fått opp øynene for trening de siste 20 årene, og flere og flere er aktive på ukentlig basis. Trening har en rekke positive effekter på kropp og helse, og gir et økt energinivå. Løping er en genial treningsform fordi den trener hele kroppen og kan gjøres overalt. Løping er den mest effektive kondisjonstreningen som finnes, spesielt hvis du kjører intervaller innimellom. Du trenger ikke ha topp moderne utstyret for å løpe, man kommer langt med å investere i et par gode løpesko. La deg heller ikke lure til å tro at det er et must med pulsklokke. Løper du samme løype tre ganger i uken med lav og samme intensitet, vil fremgangen utebli. Du må være andpusten og jobbe litt for at treningen skal gi progresjon og effekt. Intervall er den mest effektive treningsformen for å få bedre utholdenhet.

Riktige teknikk

Løping skal være gøy! Føler man grusomme smerter og ømhet i knær, sener og ledd, har man mest sannsynlig feil løpeteknikk. Riktig teknikk er alfa og omega for å oppnå resultat og unngå skader. Heldigvis er det noen enkle huskeregler for den som ønsker å ta opp løping som treningsform.

1: Plassering av foten

Balanse er første steg til riktig løpeteknikk. Tenk på at foten skal settes ned i balanse med hoften. Sørg for at foten treffer bakken flat og ikke for langt frem eller ut til siden. Setter du foten for langt frem øker du slitasjen på både kne og hofte, og smertene tar raskt overhånd. Start sakte med korte skritt og øk tempo og lengde ettersom du føler deg trygg.

2: Løp som en prest

Sørge for at ryggen er strak, fram med brystkassen og hold blikket hevet langt fram. Denne holdningen øker både balanse og sikrer godt oksygenopptak. I tillegg blir det lettere å sette foten rett ned og i linje med hoften. Ved å løpe med en “stolt” holdning blir skrittene automatisk litt kortere, man begrenser skader og øker utholdenheten.

3: Stål i ben og armer

Mange er usikre på hva de skal gjøre med armene når de løper. Noen holder de tett inntil kroppen mens andre lar de slenge rundt som et løst slips på fest. Faktum er at armene er en viktig del av en god løpeteknikk. De hjelper deg å holde balansen, de er med på å gi økt framdrift og med riktig bruk oppnår man bonusen av en god trening for armene også. Armene skal følge løpsmønsteret og tempo naturlig. Hold dem i ca. 90 graders vinkel tett inntil kroppen og la dem følge beina. Når høyre fot trår fram følger venstre hånd etter, og så omvendt. Ta deg litt ekstra tid på neste løpetur, ikke tenk for mye på tempo eller oksygenopptak. Fokuser på disse enkle tipsene. Så snart teknikken sitter kan du fokusere på økt tempo og motstand.